Lipsa de încredere în ceilalți, în instituții și chiar în noi înșine a devenit laitmotivul ultimilor 30 de ani. De aici apar frustrarea, mentalitatea de victimă, comportamnetul toxic, popularizarea ideilor negative, sărăcia (mentală, spirituală, financiară etc.), apetitul scăzut pentru dezvoltare și inacțiunea. Pentru a nu face o întreagă filosofie generalistă în jurul ideii de neîncerede, astăzi o să vorbesc despre cum se manifestă aceasta în piața de training din România.
Neîncrederea are, în majoritatea cazurilor, două surse:
Persoana care manifestă neîncredere față de training a avut în prealabil una sau mai multe exepriențe mai puțin favorabile cu un proces de trainig și tinde să generalizeze pe baza experienței limitate nemulțumirea aceasta la nivelul unei întregi industrii. Acest lucru este limitativ din start.
Pe lângă asta, am identificat foarte multe persoane care nu sunt capabile să distingă multiplele forme de dezvoltare personală (mentoring, coaching, training, învățământ, terapie, consultanță, counselling) și, implicit, nici nu știu ce să aleagă. Astfel, dacă ei aveau nevoie de coaching, dar au ales trainingul, bineînțeles că rezultatele nu au fost cele scontate. Este exact ca și cum ai alege un desfăcător de conserve pentru a-ți lega cu el șireturile de la pantofi. Shakespeare în una din piesele sale spunea că pentru a fi fericit e bine să nu ai așteptări și nici speranțe. Eu aș completa și as spune că e nevoie să ne informăm mai mult când vrem să facem o alegere.
De asemenea, trebuie spus că trainingul nu este vreun proces magic care te face pe tine mai bine imediat după ce se încheie. El îți arată o serie de instrumente pe care le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți viața. Alegerea instrumentelor și utilizarea lor, din nou, îți aparține. Doar nu îți imaginezi că trainerul e un pitic care stă pe umărul tău drept și te motivează non-stop sau îți dă sfaturi despre ce să faci în viață.
După ce ai ieșit din etapa de training, treci imediat în etapa de acțiune și implementare. Între a fi un optimist sau un pesimist, alege să fii un om care acționează. În timp ce toată lumea gândește negativ sau pozitiv despre ceva, tu acționează. Așa vei afla dacă ceea ce ai învățat funcționează cu adevărat pentru tine. În plus, amintește-ți că în viață nu există eșec sau succes, există doar feedback. Iar de acolo principiul acțiunii-reacțiunii se aplică grandios. Știi tu la ce mă refer.
2. Schimbările din piața de training te pot afecta sau avantaja în funcție de timing, bineînțeles. Astfel dacă piața se află într-un moment de pervertire, în care calitatea livrată e scăzută, o să crezi că mereu a fost așa. Dacă o să prinzi un trend în care competiția e crescută și calitatea e cuvântul de ordine, o să crezi la fel că industria e extraordinară. Încearcă să înțelegi mai mult mutațiile care au loc în piață și calibreaza-ți așteptările la mai multe componente: nevoi, buget, dorințe etc.
Nici trainerii și nici trainingul ca fenomen nu controlează ce se întâmplă în piață. Schimbările, pur și simplu, se produc. Dacă înveți să observi mai bine și să alegi mai bine, lucrurile vor fi mult mai așezate. Amintește-ți că mereu ai de unde alege. Dacă te nemulțumește un trainer sau ești scârbit de o anumită piață, ai mereu de unde alege: sunt mii de traineri și în România și în afară, la fel cum sunt zeci de țări dezvoltate sau emergente cu tradiție în training.
Așa că maturizează-te, nu te mai plânge, nu mai fii invidios, nu mai face comparații gratuite, nu mai crea ierarhii fără sens și mai presus de orice, nu te mai victimiza. Știm că ai vrea ca totul în lume să fie despre tine și nevoile tale, dar de cele mai multe ori nu se întâmplă așa. Atitudinea de copil plângăcios nu a avantajat pe nimeni niciodată. Există atâtea resurse de învățare și dezoltare în lume încât poți deveni cu lejeritate autodidact.
Stai! Nu interpreta greșit ce îți spun aici și nici nu vreau să te cert; îți arăt doar că la orice problemă a ta, am reușit să găsesc rapid o soluție. Și știi de ce? Pentru că lumea, viața și lucurile nu o să fie niciodată așa cum vrei noi și tocmai aici e partea frumoasă. De ce? Pentru că noi le putem face altfel. Crescând capitaul de neîncredere și răspândind generalități, stereotipuri și prejudecăți nu o să ajuți pe nimeni. Level up și lumea va fi mult mai roz! Ai curajul să începi cu tine!
Comments