top of page

Holocrația - Noul sistem de management pentru o lume în rapidă schimbare


 

Holacracy: The New Management System for a Rapidly Changing World de Brian J. Robertson este o carte revoluționară despre un sistem de management revoluționar, care îi transformă pe toți cei din cadrul unei organizații în lideri. Ea vine să înlocuiască ierarhia tradițională de management de tip piramidal cu un nou tip de management revoluționar – holocrația – a cărei structură arată ca un sistem de cercuri imbricate. În holocrație, fiecare dintre membrii unei organizații este lider. Odată cu implementarea acestui mod alternativ de structurare în interiorul companiilor, autoritatea și luarea deciziilor se distribuie în mod egal la nivelul întregii organizații, iar oamenii nu mai sunt definiți de locul pe care îl ocupă în ierarhie și de funcții, ci de roluri.


Implementarea acestui sistem face ca managerii de top (CEO) să renunță la autoritatea pozițiilor pe care le ocupă și permit fiecărui angajat să experimenteze cu idei noi într-un mediu sigur. De ce ar fi funcțional acest mod? Pentru că centralizarea excesivă nu face decât să omoare orice tendință inovatoare și este, evident, profund nocivă pentru organizații.


Astfel, holocrația are o constituție internă conformă căreia toți oamenii din organizație trebuie respectați. Ea are un mare potențial de a înlocui managementul clasic cu un sistem diferit în care angajații sunt egali între ei, iar fiecare lucrează pe mai multe roluri, nu doar pe un singur post.

32 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page